Verimli çalışma ortamı nasıl olmalıdır?

Çalıştığımız ortam performansımızı ve duygularımızı etkiliyor. İdeal ısıda, temiz ve ferah ofislerde daha verimli çalışmanın mümkün olduğunu biliyoruz. Ancak,

Verimli çalışma ortamı nasıl olmalıdır?
  • Güncel
  • 25 Kasım 2016 10:32
  • Verimli çalışma ortamı nasıl olmalıdır? için yorumlar kapalı
  • 1.135

Çalıştığımız ortam performansımızı ve duygularımızı etkiliyor. İdeal ısıda, temiz ve ferah ofislerde daha verimli çalışmanın mümkün olduğunu biliyoruz. Ancak, yeni bir gelişme var ki ofis yerleşimine artık kadınlar karar veriyor! Yani, o beyaz yakalıların en meşhur kavgalarından “Klimayı açıp kapatma” diyalogları başka bir boyut kazanıyor.

Günümüzde şirketlerin çoğunluğunun tercih ettiği ve çalışanların iş performansına olumlu katkı yaptığı düşünülen açık ofis gibi çoğu yönelimin, aslında çalışanlar tarafından tercih edilmediği ortaya çıktı. Şirket çalışanlarıyla yapılan araştırma, durumun aslında çok farklı olduğunu gösterdi. Üst düzey yöneticilerden farklı seviyedeki çalışanlara kadar geniş bir kesimi kapsayan “İdeal Çalışma Ortamı” araştırması, işyeri çalışanlarının kendi özel bölgelerinde, yalın bir masada ve ergonomilerine uygun şekilde çalışmak istediklerini gösterdi.

Kadınlar kapalı ofisi tercih ediyor

Avansas.com, verimli çalışma ortamı nasıl olur diye merak edip geniş ölçekli bir araştırma yaptı. Ankete katılım gösteren firma çalışanlarının büyük çoğunluğunu oluşturan e-ticaret, finans, hizmet, internet ve pazarlama sektörlerinde, erkek çalışanlar ile kadın çalışanların işyeri tercihleri arasında keskin bir ayrım gözlemlendi. Erkek çalışanlar açık ofis prensibine daha yatkınken, kadın çalışanların ise kapalı ofis konseptini tercih ettikleri ortaya çıktı. Genel ortalamaya bakıldığında ise kapalı ofis tercih eden kitlenin oranının yüzde 56,8 olduğu görüldü. Bu durum, son yıllarda çoğu şirket tarafından benimsenen açık ofis konseptinin çalışanlar açısından artık tercih edilmemeye başladığını gösteriyor.

En güzel ofis dekorasyon örnekleri için tıklayın

kadinlara-ozel

Herkes düzen ve sadeliği tercih ediyor

Çalışanlara nasıl bir masada çalışmak istedikleri sorulduğunda, yüzde 74,4’lük çok büyük bir çoğunluk, sade ve düzenli bir masada çalışmak istediklerini belirtiyorlar. Kalabalık, ihtiyaç duyulabilecek her şeyin el altında bulunduğu bir masada çalışmak isteyenler ise dörtte birlik azınlık kesim olarak kendini gösteriyor. Bu durumun, kapalı ofis trendinin yükselmeye başlaması ile uyumlu olduğu gözleniyor. Çalışanlar sakin ve sessiz bir ortamda, diğer çalışanlar ile ilişkilerini ve etkileşimlerini kendilerinin belirlediği düzey ve sıklıkta kurarak, işlerine odaklanarak çalışmayı tercih ediyorlar.

Sağlığa uygun masa isteniyor

İşyerlerinde masa başında geçirilen hareketsiz saatlerin çalışan sağlığına etkileri uzun süredir biliniyor. Bu bilinç, işyeri çalışanları arasında da yaygınlaştığı, sağlıklı ve ergonomik bir çalışma ortamı aradıkları anket sonuçlarına yansıyor.

Çalışanlara, çalışma masalarında bulunan veya bulunmasını istedikleri olmazsa olmaz ekipmanlar sorulduğunda, not kağıdı ve kalemlik gibi çok standart ekipmanların hemen arkasından sağlık, ergonomi ve rahatlık ile ilgili ekipmanlar geliyor. En yüksek cevaplanma oranı alan ilk dört ergonomi donanımı sırası ile koltuk bel desteği, ortopedik mousepad, ayak destek ünitesi ve dizüstü bilgisayar yükselticisi olarak öne çıkıyor. Bu ve benzeri ergonomik donanımları isteyen çalışanların oranı yüzde 70’lere kadar çıkabiliyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ